Golshafa Health Magazine

طبیعت دماوند

طبیعت دماوند

طبیعت دماوند و نکات جالب آن

کوه دَماوَند با ارتفاع ۵٬۶۱۰ متر،بلند ترین کوه ایران و خاورمیانه و بلند ترین قلهٔ آتشفشانی آسـیا است.

کوه دماوند که از نظر تقسیمات کشوری در استان مازندران قرار دارد، به هنگام صاف و آفتابی‌بودن هوا، از شهرهای تهران، ورامین و قم و همچنین کرانه‌های دریای خزر قابل رؤیت است.

کمینهٔ دمای هوا در ارتفاعات دماوند تا ۶۰ درجه زیرصفر (در زمستان) و تا یک یا دو درجه زیر صفر (در تابستان) پایین می‌آید.

دماوند یک آتشفشان خفته است که امکان فعّال شدن مجدد آن وجود دارد. در برخی از سال‌ها از جمله سال ۱۳۸۶، دود و بخارهایی از قله خارج شد که برخی از شاهدان آن را گواهی بر فعّال شدن این آتشفشان پنداشتند. اما در حقیقت در سال‌ های پر بارش، با نفوذ آب به درون قله و برخورد سنگ‌ های داغ، جریانی از بخار آب از دهانه قله خارج می‌شود و چنین به نظر می‌رسد که فعالیت‌ های آتشفشانی صورت گرفته‌ است.

قطر دهانه این آتشفشان در حدود ۴۰۰ متر است که دریاچه‌ای از یخ آن را پوشانده ‌است.

نام دماوند به دو صورت مشهور دماوند و دنباوند ضبط شده ‌است. حتی در بعضی مآخذ هر دو صورت نام آمده ‌است. صورت دیگری که از نام این کوه ضبط شده ‌است دباوند است.

این کوه را با نام‌ های کاملاً متفاوت بیکنی و جبل لاجورد نیز ثبت کرده‌اند. «نام دماوند در تورات آمده و صورت کهن آشوری آن «بیکن» است.

دماوند در اساطیر ایران جایگاه ویژه‌ای دارد. شهرت آن بیش از هر چیز در این است که فریدون از شخصیت‌ های اساطیری ایران، ضحاک را در آنجا در غاری به بند کشیده ‌است و ضحاک آنجا زندانی‌ است تا آخرالزمان که بند بگسلد و کشتن خلق آغاز کند و سرانجام به دست گرشاسپ کشته شود. هنوز هم بعضی از ساکنین نزدیک این کوه باور دارند که ضحاک در دماوند زندانی است و اعتقاد دارند که بعضی صداهایی که از کوه شنیده می‌شود، ناله‌ های اوست.

در تاریخ بلعمی محل زیست کیومرث کوه دماوند دانسته شده ‌است و گور فرزند وی هم آنجا تلقی می شود. با این تفصیل که چون فرزندش کشته شد خداوند چاهی بر سر کوه برآورد و کیومرث فرزند را در چاه فروهشت.

سارگون دوم در لشکر کشی خود سرزمین‌ های تا کوه دماوند را خراج‌ گزار خود نموده بود. در زمان اسر حدون نیز آشوری‌ ها تا پای کوه دماوند لشکر کشیده‌ بودند. اما به‌ پیشروی ادامه ندادند چون آن‌ سوی دماوند را کویر لوت و پایان دنیا می‌ پنداشتند.
در سده هشتم میلادی در پای کوه دماوند دژی بوده ‌است که موبدی زرتشتی به نام مَس‌ مُغان و پیروانش در آن می‌ زیسته‌ اند و این دژ به فرمان المهدی خلیفه عباسی ویران‌ گشته و مس‌ مغان نیز کشته شد.