ویروس کرونا از کشور چین شروع شده همچون غدهای بدخیم در حال انتشار در جهان بوده، و به مهمترین تهدید در حوزه سلامت تبدیل شده و متاسفانه قربانی گرفته؛ نگرانیهای زیادی را در تمام جوامع بشری ایجاد کرده، با این حال تاکنون هفت کروناویروس انسانی کشف شده است. آخرین نوع آن ها، در دسامبر ۲۰۱۹ با نام کووید ۱۹-COVID در شهر ووهان، استان هوبئی چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد. توصیه ما به شما این است که از کروناویروس جدید نترسید، اما کاملا هشیار باشید! یکی از عوامل مهم برای مقابله با ویروسهایی مثل کرونا، سرماخوردگی و انواع آنفولانزا فصلی و جدید با رعایت بهداشت فردی و اجتماعی، به خصوص بهداشت دستها، تنفس و مواد غذایی است.
دفاع بدن در برابر
ویروس کرونا و خانواده بزرگ آن!! گام بعدی؛ افزایش مقاومت بالا بردن سیستم دفاعی بدن است. استرس و اضطراب باعث تضعیف آن میشود. می توانید برای افزایش؛ به عبارتی باید به روشهای مختلف به کمک تقویت سیستم ایمنی بدن خود رفته، مقاومت بدنی آمادگی آن را در برابر بیماری بالا ببرید. «سیستم ایمنی در سراسر بدن پخش شده و انواع بسیاری از سلولها، اندامها، پروتئینها و بافتها را درگیر میکند. یکی از ویژگیهای مهم این سیستم این است که میتواند بافت بدن را از بافت خارجی متمایز کند (شناخت سلولهای خودی از غیر خودی). سلولهای مرده و معیوب، میکروب ها را شناسایی کرده و آن ها را از بین می برد یا بیخطر می کند» در هر صورت باید مراقب بود و با روش های تقویت و رعایت کردن، خود بدن انسان به مقابله با ویروس میپردازد.
بیماری ویروس کرونا چیست؟
ویروس کرونا یا کروناویروس که نام علمی آن Coronaviruses می باشد. واژه کروناویروس از کلمه زبان لاتین “corona” یا کلمه یونانی “κορώνη” به معنی تاج یا هاله گرفته شده است. این واژه به مشخصه ظاهری ویریونها (شکل عفونی ویروس) که در زیر میکروسکوپ الکترونی دیده میشود، اشاره دارد که حاشیهای از سطح بزرگ و پیازدار داشته و یادآور تصویری از یک تاج سلطنتی یا تاج خورشیدی است. با عبور تعداد قربانیان کروناویروس از مرز ۱۰۰۰ نفر سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای بیماری ناشی آن نام رسمی انتخاب کردهاست – کووید (۱۹-COVID) را که اشارهای دارد به «کرونا»، «ویروس»، «بیماری» در سال ۲۰۱۹ این نوع کرونا ویروس قبل از این همهگیری در انسان دیده نشده بود. برآوردهای نخستین نشان می دهد که درصد مرگ و میر این ویروس بین ۲ تا ۳ درصد مبتلا شدگان است.
انواع کروناویروس انسانی
ویروس کرونا خانواده بزرگی از ویروسها (Coronaviruses) و زیر مجموعۀ کروناویریده (Coronaviridae) هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس با نام علمیSARS-CoV، کروناویروس مرس که به اختصار MERS-CoV و کووید (۱۹-COVID) را شامل میشود. ویروسها در خطرناکترین موارد به بیماریهای کورونوویروسی منجر میشوند. نکته اینجاست که آنها در زمره ویروس های زئونوز ها (Zoonosis) قرار میگیرند. این موضوع نشان میدهد اولین افرادی که به بیماریهای نام برده مبتلا شدهاند، آن را از حیوانات دریافت کردهاند. کروناویروسها در سال ۱۹۶۵ کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت. این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می کند.
کرونای جدید ۲۰۱۹-nCoV
ویروس کرونا جدید یا کروناویروس ووهان (Wuhan seafood market pneumonia virus) با نام رسمی کووید (۱۹-COVID)، نسل تازهای از جدیدترین گونه از خانواده مرگبار کوروناویروس که بهصورت مخفف ۲۰۱۹-ncov نامیده شده و در زبان عامه به آن ویروس کرونای ووهان گفته میشود و در دسامبر ۲۰۱۹ نیز، در منطقهای از چین شهر ووهان با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرده که احتمالاً ناشی از یک حیوان آلوده بوده و تا کنون جان بسیاری را گرفته است. علائم این ویروس جدید در معمولیترین حالت باعث سرماخوردگی میشود اما در مواردی باعث سندروم حاد تنفسی یا همان “سارس” میشود. نشانههای ابتلا به این ویروس در انسان تب، سرفه، نفس نفس زدن و تنگی نفس است.
همهگیری جغرافیایی کروناویروس
ویروس کرونا برای نخستین بار در شهر ووهان، استان هوبئی در چین، پس از اینکه مردم بدون علت مشخصی دچار سینه پهلو شدند و واکسنها و درمانهای موجود مؤثر نبودند، نوع جدیدی از کروناویروس ۲۰۱۹-nCoV شناسایی شد؛ و شیوع آن این روزها تبدیل به یک معضل جهانی، و به مهمترین تهدید در حوزه سلامت تبدیل شده، به نحوی که هر روز به لیست کشورهایی که کرونا در آن ورود پیدا کرده است، افزوده میشود. و به سرعت در آسیا، اروپا، آمریکای شمالی و اقیانوسیه گسترش پیدا کرد و شیوع آن از انسان به انسان علاوه بر کشور چین، کرونا از مرز برخی از کشورهای دیگر نیز رد و تأیید شده، که از جمله تایلند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، استرالیا، سنگاپور، نپال، ویتنام، اندونزی، آلمان، روسیه، فیجی، فرانسه و ایتالیا، ایران و ایالات متحده میباشد.
علائم بیماری کروناویروس
ویروس کرونا اغلب اوقات خفیف است: با توجه به نوع کروناویروس، علائم میتواند از نشانههای سرماخوردگی عادی تا تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی باشد. کروناویروس شامل تب و گاهی موارد شدید با علائم تنفسی مانند تنگی نفس و تندنفسی، گلودرد و آبریزش بینی، دردهای عضلانی و مفاصل، بیاشتهایی و سرفه به آن همراه بوده و این بیماری بیشتر در فرم خفیف؛ ممکن است این علائم یک هفته تا ده روز به طول بیانجامد، کسانی که علائم خفیف دارند بهترین راه درمان آن مصرف مایعات، استراحت، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است و کمتر از منزل خارج شوند، رعایت این مسائل بیشتر به نفعشان خواهد بود و کسانی که علائم شدید دارند اگر گرفتار سرفه شدید و تنگی نفس شدند باید حتما به پزشک خود مراجعه نمایند.
نحوه انتقال بیماری کرونا
عفونت با ویروس های خانواده کورونا ویریده منجر به عفونت های تنفسی ملایم می شود، اما اپیدمی (Epidemic) یا همهگیری با سارس SARS-CoV، مرس MERS-CoV نشان داده که ویروس های این خانواده تمایل به ایجاد بیماری های جدی دارند. این ویروس های جدید از پستانداران (شتر- خفاش) به انسان منتقل می شوند. در دسامبر ۲۰۱۹ یک ویروس جدید از این خانواده ۲۰۱۹-nCoV باعث ابتلا انسان ها به پنومونی (Pneumonia) در چین شد که بعد از آن در چندین کشور دیگر نیز گزارش گردید. اکثر بیماران در تماس با محل فروش حیوانات دریایی و دیگر حیوانات بودند. وقتی ویروس در بدن یک حیوان ورود پیدا میکند، یک سری جهش ژنتیکی انجام داده و در ادامه قادر به بیمار کردن انسان میشود. نسلهای جدید به اندازهای جهش پیدا کردهاند که از انسان به انسان نیز منتقل میشوند.
یافته های بالینی
ویروس کرونا های انسانی معمولا موجب سرماخوردگی بدون تب، در بزرگسالان می شوند. علائم عفونت های کرونا ویروس تنفسی در انسان مشابه عفونت های راینوویروس (Rhinovirus) می باشد و به صورت آبریزش بینی و بی قراری ظاهر می شود. دوره کمون یا نهفتگی این بیماری حدود ۲ تا ۵ روز است و بیماری حدود یک هفته ادامه دارد. مجرای تحتانی تنفسی به ندرت گرفتار می شود، اگر چه پنومونی (Pneumonia) در سربازان به عفونت با کرونا ویروس ها نسبت داده شده است. کودکان مبتلا به آسم، از حملات زیاد عطسه رنج می برند. بیماری ریوی مزمن در بزرگسالان ممکن است علائم تنفسی را تشدید کند.
بیماری در موارد حاد
ویروس کرونا جدید شناخته شده به نام سارس (SARS-CoV)، باعث بیماری های تنفسی سختی می شود. دوره انکوباسیون (Incubation) حدود ۶ روز است. علائم اولیه شامل تب لرز، بی حالی، سرگیجه، سرفه و گلودرد هستند و پس از چند روز تنگی نفس پدیدار می شود. بسیاری از بیماران رادیوگرافی (Radiography) غیر عادی قفسه سینه دارند. برخی موارد به سرعت به سوی دیسترس تنفسی حاد (ARDS) پیشرفت می کنند و نیاز به حمایت های تنفسی (تنفس مصنوعی) پیدا می کنند. مرگ، حاصل نقص تنفسی پیش رونده است که حدود ۱۰درصد موارد میزان مرگ و میر بین میانسالان بالاتر است.
درمان ویروس کرونا
ویروس کرونای نوظهور!؛ اگرچه تلاش های بسیاری با تولید واکسن این ویروس انجام شده است، متاسفانه هنوز هیچ راه درمان قطعی، واکسنی یا داروی مخصوص ضد ویروسی برای ریشه کن کردن و جلوگیری یا مقابله با عفونت های ناشی از کروناویروس به طور عام وجود ندارد. همانطور که برای سرماخوردگی نیز نمیتوان واکسن و راه حل مشخصی معرفی کرد. در نتیجه استرس نداشته باشید، اما به شدت هوشیار باشید و نباید بیخیال شد. به عبارتی باید به روشهای مختلف به کمک تقویت سیستم ایمنی بدن خود رفته و برای از بین بردن آن در هر صورت باید مراقب بود و با روش های مراقبت کردن، انتخاب صحیح مواد غذایی و تغذیه سالم و کاملا مفید؛ استفاده از خواص میوه ها بخصوص مرکبات که سرشار از ویتامین C هستند. خود بدن انسان به مقابله با ویروس میپردازد.
تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری ها
ویروس کرونا یا انواع مختلف آن، اپیدمی یا همهگیری بیماری هایی مثل خانواده بزرگی از ویروسها (Coronaviruses) و زیر مجموعۀ کروناویریده که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتری همچون سارس (SARS-CoV)، کروناویروس مرس (MERS-CoV) و کووید (۱۹-COVID) را شامل میشود. هیچ جای نگرانی برای درمان این نوع بیماری ها وجود ندارد، نترسید؛ اما کاملا هشیار باشید! در صورتی که یک سیستم ایمنی بدن قوی و بدون نقص داشته باشید؛ خود بدن به تنهایی در برابر ابتلا به انواع ویروسها مبارزه میکند. حتی در صورت ابتلا به علائم کروناویروس یا انواع آنفولانزای فصلی و جدید، خطر جدی شما را تهدید نمیکند. میتوانید با سلامت کامل، درمان این دوره از بیماری ها را بگذارنید. اما برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروسهای نوظهور و بیماری ها چه کنیم؟
درمان و شکست کروناویروسها
ویروس کرونا یا خانواده بزرگ آن نمی توانند به تنهایی در برابر یک بدن قوی و بدون نقص از خود واکنش نشان دهند. مگر اینکه بی توجهی فرد، نسبت به سلامت بدن خود داشته باشد؛ به همراه استرس و اضطراب که باعث تضعیف آن شود. کروناویروسها اصلا ترسناک نیستند! سیستم ایمنی قوی بدن به تنهایی مبارزه میکند؛ حتی در صورت ابتلا به علائم کروناویروس یا انواع آن؛ در نتیجه بیمار رهایی پیدا خواهد کرد. تغذیه صحیح و سالم، مصرف مایعات طبیعی، استفاده از خواص و پاداش لذت اسموتی ها که برای سم زدایی بدن موثر هستند. مزایای دمنوش های گیاهی کاربردهای مثبتی که در نابودی باکتری های مضر بیماری زا نقش دارند. و همچنین خواص درمانی نانو طلا بصورت خوراکی جهت دفع سموم بدن، می توانند بطور کلی؛ کروناویروسها را شکست و مهار کردن آن ها را سادهتر کنند.
روش های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
ویروس کرونا این روزها افکار زیادی و حتی بیخیال ترین افراد را درگیر خود کرده است. نگرانی دیگر درباره ویروسهای نوظهور و تازه کشف شده، مقاومت شدنشان در برابر واکسنها و داروها و جهش پیدا کرده آنها است. ممکن است آنها به وسیله تغییر ژنتیکی در زمان تکثیر، به نوع جدیدی تبدیل شده و بیماریهای متفاوتی را به وجود بیاورند. به این ترتیب ویروس جهش پیدا کرده و با شرایط جدید منطبق خواهد شد. حال تصور کنید همه تلاش دانشمندان برای تولید واکسن یا دارویی برای درمان این بیماری، بعد از سالها تلاش، بینتیجه خواهد شد. در حال حاضر هیچ گزارشی درباره جهش و تغییر ژنتیکی ویروس کرونا گزارش نشده و این ویروس در شرایط پایداری به سر میبرد. پس چه باید کرد؟ همیشه راه حل ساده تری هم وجود دارد.
توصیه های بهداشتی در مقابله با ویروس کرونا
ویروس کرونا جدید و توصیههای لازم؛ برای پیشگیری از آن به منظور کاهش در معرض قرار گرفتن با عوامل میکربی بیماریزا و جلوگیری از انتقال طیف وسیعی از بیماری ها به شرح زیر است. که شامل بهداشت دست، تنفس و بهداشت مواد غذایی می باشد:
علائم بدون نگرانی
• با یک آبریزش بینی ساده که میتواند نتیجه سرماخوردگی رایج باشد، خود را مبتلا به کرونا ویروس تصور نکنید! در صورتی که علائمی مثل سردرد، تب، تنگی نفس به همراه سرفه خشک در شما ظاهر شد، هر چه زودتر به یک پزشک مراجعه کنید.
رعایت بهداشت فردی
• در زمان سرفه کردن یا عطسه، حتما جلوی دهان و بینیتان را با دستمال بپوشانید. بلافاصله دستمال را در زبالهدان انداخته و آن را برای استفاده مجدد در جیب نگه ندارید. این موضوع از ضرورت همراه داشتن دستمال تمیز خبر میدهد. در صورتی که دستمال ندارید، از بالای آرنج لباس خود به منظور عطسه یا سرفه استفاده کنید. هرگز بدون پوشش، در فضا عمومی عطسه یا سرفه نکنید!.
• در طول روز، دست های خود را به طور مکرر با آب و صابون بشویید. این کار باید حدود ۲۰ ثانیه زمان ببرد.
• در صورت نبود آب و صابون در محل کنونی، از ضدعفونی کننده های الکی دست استفاده نمایید.
• از تماس دست های آلوده به چشم، دهان و بینی یا کل صورت خود بپرهیزید.
رعایت بهداشت اجتماعی
• با توجه به شیوع ویروس جدید کرونا در جهان، از مسافرت غیر ضروری به مناطقی که بروز ویروس کرونا در آنجا گزارش شده، خودداری نمایید.
• در صورتی که علائم سرماخوردگی در شما بروز کرد، در منزل مانده و استراحت کنید.
بهداشت مواد غذایی
• قبل از خوردن انواع گوشت و تخم مرغ آنها را به خوبی بپزید.
احتیاط های لازم
• در صورتی که فردی دارای علائمی شبیه به بیماری سرماخوردگی است، از تماس با وی خودداری کرده و فاصله جانبی را رعایت کنید.
• وسایلی که به طور مداوم با آنها سر و کار دارید را مرتبا ضدعفونی کنید. مهمترین و بهترین نمونه، گوشی موبایل محسوب میشود.
• از وجود دستگاه تهویه مناسب در سالن ورزشی خود مطمئن شوید.
• از تماس بدون محافظت با حیوانات وحشی یا دام ها خودداری کنید.