Golshafa Health Magazine
خانه » گیاهان دارویی » سنبل الطیب بی خوابی را درمان می کند

سنبل الطیب بی خوابی را درمان می کند

سنبل الطیب بی خوابی را درمان می کند

سنبل الطیب می‌تواند به افراد کمک کند تا به راحتی استرس و نگرانی را از خود دور نمایند.

سنبل الطیب یا علف گربه نام علمی: Valeriana officinalis گیاهی است علفی که بوته ای استوار و چند ساله دارد و به صورت وحشی در جنگل ‌های کم درخت، در حاشیه جویبارها و گودال‌ ها در مناطق اروپا و بخش ‌هایی از آسیا می ‌روید. دارای ریشه‌ای کوتاه و بوته‌ای با ارتفاع بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی ‌متر می‌باشد و بوی مطبوعی دارد و گربه بوی این گیاه را از فاصل دور تشخیص داده به طرف آن می‌رود و در اطراف آن به جست و خیز می ‌پردازد و از بوی آن مست می ‌شود این خاصیت به دلیل وجود آکتینیدین در عصاره این گیاه است که به فرومون ‌های بدن گربه ‌ها شباهت دارد.

گلهای سنبل الطیب به رنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشه ای است، قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه آن است و معمولاً در طب سنتی که ارزش دارویی دارد می توان به عنوان آرام‌ بخش اعصاب، خواب آور، ضد تشنج، درمان افسردگی، هضم کننده غذا و ضد دل ‌پیچه استفاده کرد.

سنبل الطیب پس از خشک شدن برنگ قهوه ‌ای در می ‌آید. طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است. عطر آن پس از خشک شدن بیشتر می ‌شود و اثرات دارویی که در ریشه این گیاه وجود دارد سه برابر خشک شده گیاه آن است.

ترکیبات شیمیایی:

ریشه سنبل الطیب حاوی ۱ درصد اسانس است. این اسانس در ریشه تازه بیشتر می باشد و به تدریج که ریشه خشک می‌شود مقدار اسانس آن کاهش یافته ولی بوی آن قوی تر می‌شود. اسانس تازه برنگ سبز مایل به زرد است ولی در اثر ماندن غلیظ می‌شود. آثار دارویی ریشه تازه آن سه برابر خشک شده آن است. سنبل الطیب باید در حرارت کم خشک شود زیرا در حرارت بالا کلیه اثرات دارویی آن از بین می رود.

خواص دارویی:

ریشه سنبل الطیب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است، اثر ضد تشنج دارد و در رفع ناراحتی های عصبی و هیستری مفید می باشد. ضد اسپاسم و آرام بخش، تب بر، بیخوابی را درمان می‌کند، ضد کرم معده و روده است، فرآورده های ریشه سنبل الطیب به عنوان داروی کمکی در معالجه مبتلایان به صرع موثر است و میگرن را برطرف می کند همچنین برای برطرف کردن دلهره، تشویش و نگرانی بسیار مفید می باشد.

این گیاه استفراغ را برطرف می کند، دهان را خوشبو کرده و در معالجه مرض قند موثر است. از جوشانده برگ سنبل الطیب هم به صورت غرغره برای رفع ورم مخاط دهان استفاده می شود.

اثرات دیگر آن در درمان بیماری مالیخولیا مفید است و در برطرف کردن درد سیاتیک مؤثر می باشد، سکسکه مداوم را از بین می ‌برد، درد سینه را برطرف کرده، گرد سنبل الطیب التیام بخش زخم‌ ها نیز می باشد.

این گیاه برای اختلالات یائسگی و عادت ماهیانه مفید است. یکی دیگر از خواص این گیاه، داشتن منگنز است که برای درمان سفیدی مو از آن استفاده می‌شود.

طرز استفاده و میزان مصرف آن:

زمان مصرف و تعیین یک مقدار مشخص برای مصرف این گیاه کار مشکلی است، اما در منابع مختلف علمی درباره گیاهان دارویی، چیزی حدود ۱ تا ۱۰ گرم است.

سنبل الطیب را می توان با بادرنجبویه، رازک، گل ساعت و غیره… ترکیب کرده و مصرف نمود.

۱- گرد سنبل الطیب: ریشه سنبل الطیب را خرد کرده و در حرارت ۴۰ درجه خشک کنید. سپس آنرا آسیاب کنید و از الک ریز رد نمایید. گرد آن به عنوان ضد تشنج به کار می رود. مقدار مصرف آن ۵-۱۰ گرم در روز است.

۲- مخلوط سنبل الطیب: ۴ گرم گرد ریشه سنبل الطیب را با ۴ گرم رازیانه و ۴ گرم قند سائیده و مخلوط کنید، این مخلوط را چهار قسمت کرده و در طول روز به فواصل مساوی بخورید.

۳- ترکیب سنبل الطیب با بادرنجبویه در بهبود کیفیت خواب و در درمان بیماری بی خوابی مؤثر است.

نکات قابل توجه:

سنبل الطیب اثر درمانی موثری بر روی افرادی که دارای درجات مختلفی از بیماری بی خوابی می‌باشند، دارد. به طور کلی سنبل الطیب موجب می‌شود که خواب با آرامش زیادی همراه باشد و همچنین گذر به مرحله خواب راحت تر صورت پذیرد و موجب افزایش کل زمان خواب نخواهد شد.

۱- این گیاه هیچ گونه اثر مخربی روی توانایی افراد برای رانندگی و کار با ماشین آلات مختلف ندارد.

۲- مصرف سنبل الطیب قبل از خواب موجب ایجاد مشکل در هوشیاری و تمرکز فرد در صبح نمی شود.

۳- تا کنون دلایل شناخته شده ‌ای برای منع مصرف این گیاه در بارداری و شیردهی گزارش نشده است، بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرد.

۴- هنگامی که سنبل الطیب بر اساس مقدار توصیه شده مصرف شود، منجر به اعتیاد و وابستگی به آن نخواهد شد.